TUDOD-E, HOGY...?

fe3

...a nők menstruációs ciklusa nem minden esetben 28 napos. A többségnél 26 és 31 nap közé esik.

...egy nőnek összesen körülbelül 400 000 tüszőkezdeménye van, melyek mindegyike már születésünkkor megvan.

...az ébredési hőmérséklet rendszeres mérésével saját magunk is megállapíthatjuk, hogy van-e peteérés, mikor van a tüszőrepedés időpontja, és melyik a ciklusunk termékeny időszaka.

Hogyan mérjünk?
minden nap ugyanazzal a hőmérővel, ugyanabban az időpontban, közvetlenül ébredés után kell megmérni a hőmérsékletet, mielőtt még kikelnénk az ágyból

21-36 napos menstruációs ciklus esetén a hőmérsékleti görbe a ciklus első felében 37 °C alatti hőmérsékletet mutat, majd a középidő felé körülbelül 0,2 °C-os hőmérséklet-emelkedés áll be. Nagy valószínűség szerint éppen ekkor történik meg a tüszőrepedés.

a petesejt a tüszőrepedést követő kiszabadulása után 24 óráig termékenyíthető meg. A spermium pedig körülbelül 48 óráig életképes, addig van esélye a megtermékenyítésre.

... a spermiumoknak még optimális feltételek mellett is csak körülbelül 50-70%-a életképes annyira, hogy megtermékenyíthesse a petesejtet.

...általános vélekedés szerint akkor érdemes orvosi segítséget kérni, ha 1 évi rendszeres nemi élet sikertelennek bizonyult a gyermeknemzés szempontjából.

...a termékenység 40. életév felett a huszadára csökken a 20-30 év közötti korosztályhoz viszonyítva. 20-30 éves kor között rendszeres házasélet mellett havonta körülbelül 20-25%-os eséllyel esik teherbe egy egészséges nő, míg 40 év felett ennek esélye 1% alá csökken.

...ha a 30. életév előtt megszületik az első baba, statisztikailag nagyobb a valószínűsége a 2., 3., 4. gyermek megszületésének.

...a várandósok 13%-a 35 év feletti, és ez az arány évről, évre növekszik.

...a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány számos terhességi szövődmény okozója lehet.

...az egészséges táplálkozás is a várandósságra való tudatos felkészülés részét képezi. (E felkészülés ideális esetben a tervezett fogantatást megelőzően minimum 3 hónappal kezdődik.) A helyes étrend is segít abban, hogy optimális feltételeket tudjunk biztosítani születendő gyermekünk számára.

...a helyes táplálkozás segít megőrizni, elérni az ideális testtömeget, és biztosítani a szervezet optimális energia-, és tápanyag ellátottságát.

...az ideális testtömeg elérésére való törekvés azért is fontos, mert szoros összefüggés van az anya terhességet megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között. Ha az anya várandósságot megelőző testtömege jóval kisebb a kívánatosnál, úgy nagyobb esély van arra, hogy a csecsemő születési súlya alacsony lesz. A túlsúly, illetve elhízás pedig növeli a terhességi cukorbetegség, terhességi toxémia és születési komplikációk előfordulásának valószínűségét.

A kívánatos testtömeg meghatározásában segít az úgy nevezett testtömeg index (BMI - body mass index). Az aktuális testtömeget (kg) osztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével. Vagyis egy 170 cm-es 60 kg-os nő testtömeg indexe: 60/1,72=20,76.

TESTTÖMEG TESTTÖMEG INDEX
Normál 18,5-24,9
20-22 / ideális
Túlsúly 25-29
Elhízáss 30<

...a várandósságra való felkészülésnél külön hangsúlyt kell fektetni a folsav, vas, jód, cink raktárak feltöltésére és a szervezet megfelelő omega-3 zsírsav-elátottságára.

...vitamin, és ásványianyag-pótlásra a kismamának az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is szüksége van.

...a megelőzhető fejlődési rendellenességek között első helyen szerepelnek a központi idegrendszer legsúlyosabb és leggyakoribb rendellenességei, a velőcsőzáródási rendellenességek (VZR) következtében kialakuló nyitott gerinc és koponyahiány. Magyarországon 1000 magzat közül 3-nál fordul elő ez a súlyos fejlődési zavar. Várandósvitamint szedő nők gyermekeinél ezek a fejlődési rendellenességek 72%-ban kivédhetőek.

...az allergiára való hajlam is öröklődik. Ahol az egyik szülő allergiás, ott 30-50%, ahol mindkét szülő, ott 60-80% a valószínűsége, hogy a születendő gyermek is allergiás lesz.

...az egyik legfontosabb omega-3 zsírsav, a DHA mind a szem, mind az agy kéregállományának működéséhez szükséges. A kéregállomány az agy azon része, mely a memóriáért és gondolkodásért felelős.

...hiperaktív gyerekeknek jóval alacsonyabb az EPA-, DHA omega-3 zsírsavszintje összevetve azokkal, akik nem szenvednek ilyen magatartászavarban. A hiperaktivitás jóval több fiú gyermeket, mint lányt sújt, mivel a fiúknak magasabb az omega-3 szükséglete mind magzati korban, mind csecsemő, gyermekkorban.

Forrás: Dr Gasztonyi Zoltán - Születéskönyv