Gyakori kérdések

Szükség van a mesterségesen összeállított táplálék-kiegészítőkre, ásványi- anyagokra és a vitaminokra, vagy csak a divat diktálja ezt?

Furcsa, mégis a helyes válasz az, hogy igen. Még a fejlett országokban is, hiszen táplálékunk a lakóhelyünk földrajzi elhelyezkedésétől, a tradícióktól, az egyéni szokásoktól függően nélkülözhet sok összetevőt, ami az élet minden szakaszában létfontosságú.

Nincs-e túl sok vitamin és ásványi anyag a LadeeVitben?

A LadeeVit étrend-kiegészítő létrehozása során, az egyes elemek dózisainak összeállításakor figyelembe vettük a legújabb európai ajánlásokat, és körültekintően alkalmaztuk a táplálkozástudományi kutatások eredményeit az alkotórészek megválasztásánál.

Mikor kell elkezdeni a LadeeVit szedését, és mikor kell abbahagyni?

A LadeeVit táplálék-kiegészítő javasolt a fogamzás előtti hónapokban, a várandósság ideje alatt, valamint a szoptatás időszakában. Növeli az ideális fogamzás esélyét, csökkenti az idegrendszeri, vérképzőszervi fejlődési rendellenességek kialakulásának lehetőségét, és jó hatással van a születendő gyermek mentális funkcióinak javítására. Mindezek mellett az anya egészségét is védi. A LadeeVit alkalmazásával harmonikus egyensúly teremthető mind az anya, mind a magzat, később a csecsemő táplálékbevitelében és szöveteik egészséges működésében.

Miért hallani sokat az omega-3-ról ?

Ezeknek a telítetlen zsírsavaknak fontos szerepük van nem csak a felnőttek biológiai funkcióinak tökéletes megtartásában, hanem a magzat és a gyermekek fejlődésében is. Javítják a méhlepény keringését, segítik a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, immunerősítő hatással rendelkeznek, bevitelükkel megelőzhető a szülés utáni depresszió. Nélkülözhetetlenek az agy és az idegrendszer fejlődéséhez, pozitívan befolyásolják a retina és a látásélesség fejlődését, használatukkal csökken a koraszülés rizikója és az I. típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. Hatásukra az intellektuális funkciók, a szellemi teljesítőképesség pozitív irányba változik.

Az energia- és kalóriabevitel mennyivel emelkedik a várandós kismamáknál?

Ideális esetben az anya 15%-kal több energiát visz be szervezetébe, és a napi fogyasztás 200-300 kcal-val gyarapszik a várandósságot megelőzőhöz képest.

Elegendő annyi magnéziumot fogyasztani, mint a várandósság előtt?

Várandósság alatt a magnéziumigény megnő, szükséges a többletbevitel, ugyanis ez az elem a csontok alkotórésze. A magnézium hiányára utaló jelek a következő tünetek együttesen: idegesség, ingerlékenység, enyhe szorongás, átmeneti fáradtságérzet, enyhébb alvászavarok, izomgörcsök, lábikragörcs, zsibbadás.

Hozzá lehet jutni folsavhoz természetes forrásokból?

Igen, ám a mesterséges készítményekből felszívódása jobb. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.
Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Van olyan vitamin, amelynek igénye csaknem megduplázódik a magzat fejlődése alatt?

Igen, ezt a vitamint ezért is nevezték el magzatvédőnek: ez a folsav.

Miért fontos a vas?

A nők több mint 20%-a már a várandósság előtt is vashiányos, a gyermekvárás ideje alatt és a szülést követően pedig eleve nagyobb a vasszükséglet.
A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, a lépben és a csontvelőben raktározódik. Csökkent vasbevitel esetén a szervezet ezekből a raktárakból használja fel a vasat, csak ennek kimerülését követően csökken a vér hemoglobin-tartalma, és alakul ki vérszegénység.

Miért fontos a jódpótlás várandósság, szoptatás alatt?

A várandósság alatt a pajzsmirigy is fokozottan működik, ezért megnövekszik a szervezet jódigénye, amit szintén pótolni kell.
A gyermekkori értelmi fejlődési zavarok megelőzhetőek, ha az anya megfelelő mennyiségű jódpótlásban részesül már a várandósság kezdetétől.
Várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkezhetnek.