AZ ANYATEJRŐL

Az anyatej termelődését, optimális összetételét, valamint az anya saját egészségének megóvását az anya táplálkozása, megfelelő tápanyag-ellátottsága jelentősen befolyásolja.

Az anya tápanyag-szükséglete eltér a várandósság előttitől.
Naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődik, melyhez ugyanennyi többletfolyadék bevitelre és 20-25%-kal több energiabevitelre van szükség. Kb. 500 kcal energiával több energiát kell bevinni a várandósságot megelőzőhöz képest. Ez 200 kcal többletet jelent a várandósság alattihoz képest. Ez 1 bögre tejnek, 2 db banánnak, vagy 1 db sonkás zsemlének felel meg.

sza2

Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, kálcium) kevésbé van hatással az anya étrendje, de ha ezen összetevőket nem megfelelő mértékben juttatja be az anya a szervezetébe, akkor az anyatejhez szükséges mennyiséget a szervezet az anya szervezetéből fogja elvonni. Az anyatejben lévő minden további tápanyagra, közöttük is főleg a zsírsavak minőségére, a vízben oldódó vitaminokra komoly befolyással van az anya étrendje.

A megfelelő szintű vitamin- és ásványianyag-ellátottság érdekében a szoptatás alatt is javasolt a várandósvitamin szedése.