TUDOD-E, HOGY...?

...a szülést követő jelentősebb mértékű hajhullás természetes. A várandósság alatt a hajunk természetes cserélődési folyamata lelassult, ezáltal a a szokásosnál kevesebb volt a természetes hajhullás. Szülés követően a visszatartott hajszálak nagy mennyiségben hullanak ki, de ne aggódjon, a folyamat néhány hét alatt megáll.

...akaratlan vizeletcsepegés hüvelyi szülést követően gyakran fordul elő. A vizeletcsepegést főleg köhögés, tüsszentés vagy nevetés váltja ki.

sza2

... a szülés utáni (vagy más néven posztpartum) depresszió általában a gyermek világra jötte utáni négy héten belül kezdődik, és világszerte legalább 10%-át érinti a szülés utáni időszakban lévő nőknek. Ez a jelenség jól megkülönböztethető az úgynevezett „bababánat” állapotától, melynek előfordulása nagyon gyakori, csaknem 80%-os.

...az egyik legfontosabb omega-3 zsírsav, a DHA mind a szem, mind az agy kéregállományának működéséhez szükséges. A kéregállomány az agy azon része, mely a memóriáért és gondolkodásért felelős.

...hiperaktív gyerekeknek jóval alacsonyabb az EPA-, DHA szintje összevetve azokkal, akik nem szenvednek ilyen magatartászavarban.

...a hiperaktivitás jóval több fiú gyermeket, mint lányt sújt, mivel a fiúknak magasabb az omega-3 szükséglete mind magzati korban, mind csecsemő, gyermekkorban.

...a jódhiány nemcsak a méhen belüli fejlődés során okozhat zavarokat, de a gyermeki szervezet fejlődésében is, elsősorban az ideg-, immunrendszer valamint az alapanyagcsere folyamatok kialakulásában. Ezért a megfelelő jódbevitel a szoptató kismamák számára is fontos, mivel a csecsemő kívánt jódszükséglete az anyatejben kiválasztódó jodid által biztosítható.

Forrás: Dr Gasztonyi Zoltán - Születéskönyv