SZERVEZETÜNK VÁLTOZÁSAI

1. HÓNAP:

Első tünetek, gyanújelek: Gyakori vizelési inger. Emlők feszülése.

Hányinger. A nap bármely szakában jelentkezhet, lehet émelygés, hányinger, rossz közérzet, szédülés. (A 12. hét környékére általában már megszűnnek ezek a panaszok.)

va_3

Mit tegyek?
A hányinger és émelygés leküzdésében segíthet a többszöri, kevesebb étkezés, valamint a zsíros és fűszeres ételek kerülése. Reggeli felkelés előtt megpróbálhat egy kis kekszet rágcsálni, és napközben sem árt, ha van Önnél keksz rosszullét esetén. A Magnézium és B6-vitamin pótlása is enyhítheti a panaszokat. Hányás esetén figyeljen oda a megfelelő folyadékpótlásra is!
Aluszékonyság, fáradtság. A szervezet fokozott terhelése is okozhatja ezt a tünetet, de a lecsökkent vérnyomás is oka lehet. (A várandósság fenntartásában fontos szerepet játszó sárgatest-hormon megemelkedett vérszintje ellazítja a zsigeri izomzatot, ernyeszti az ereket, és csökkenti a vérnyomást.) Bizonyos szagokra való fokozott érzékenység, vagy egyes ételek megkívánása, másoktól való undor.

Aluszékonyság, fáradtság. A szervezet fokozott terhelése is okozhatja ezt a tünetet, de a lecsökkent vérnyomás is oka lehet. (A várandósság fenntartásában fontos szerepet játszó sárgatest-hormon megemelkedett vérszintje ellazítja a zsigeri izomzatot, ernyeszti az ereket, és csökkenti a vérnyomást.) Bizonyos szagokra való fokozott érzékenység, vagy egyes ételek megkívánása, másoktól való undor.

2. HÓNAP:

Hányinger.
Székrekedés. Oka, hogy a várandósság alatt a sárgatest-hormon vérszintje megemelkedik, s ez ellazítja a bélizomzatot, és csökkenti a bélmozgást.

Mit tegyek?
Székrekedés enyhíthető, ha rostban gazdag ételeket fogyaszt sok folyadékkal. A megfelelő rostbevitel érdekében egyen rendszeresen gyümölcsöt, zöldségeket (főként hüvelyeseket), valamint teljes kiörlésű gabonából készült kenyérféléket, zab-, kukoricapelyhet. Székrekedés ellen hatásos lehet a szilvalekvár, vagy szilvalé fogyasztása is. A Magnéziumpótlás is segíthet, mivel lazítja a székletet. A várandósvitaminja tartalmazzon magnéziumot, vasat pedig csak a szükséges mértékben, mert a túl magas vastartalmú készítmények szedése is okozhat székrekedést.

3. HÓNAP

A súlygyarapodás már láthatóvá válhat. (Az első három hónapban havonta átlagosan fél kilót híznak a kismamák.)

4. HÓNAP

Energikusnak, kiegyensúlyozottnak érzi magát.

A hányinger, reggeli rosszullét, fáradékonyság eddigre már nagy valószínűséggel elmúlt.

Nemi vágya visszatér. Ennek oka, hogy növekszik az ösztrogénhormon-szint, ami több vért juttat a medence körüli részbe, fokozva a szexuális vágyat.

Nappali és éjszakai verejtékezés jelentkezhet. Oka a megváltozott hormonháztartás, és a bőr fokozott vérkeringése. (A szülést követően a panaszok elmúlnak.)

Mit tegyek addig is?
Fokozott verejtékezés esetén hordjon laza, természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek lehetővé teszik a bőr levegőzését, emellett tusoljon le annyiszor, ahányszor jól esik.

Már érezhető a magzat mozgása is.

va_4

6. HÓNAP

Linea nigra, magyarul terhességi csík jelenik meg a hason függőleges irányban.

A köldök megnagyobbodik, megnyúlik és kidomborodik. (A terhességet követően a köldök ismét olyan lesz, mint a szülést megelőzően.)

7. HÓNAP

Visszértágulat jelentkezhet. A lábaknak a megszokottnál jóval nagyobb súlyt kell hordaniuk, és ez megterhelő az erek számára. Megerőltető lehet a gyaloglás, ácsorgás is.

Mit tegyek?
Viszértágulat esetén – amennyiben a várandósság alatt kialakult - használjon kifejezetten erre a célra kialakított harisnyát.

A végtagok vizesedése is gyakran előfordul. Megdagadhat a boka, térd, de akár a csukló is. Ezek a tünetek a szülés utáni néhány napig maradnak meg általában.

Mit tegyek addig is?
Végtagok vizesedése esetén ha teheti, ne lógassa a lábát, inkább polcolja fel. Egy kis lábkörzés is hatásos lehet.

Előfordulhat ödéma, súlyosabb vagy hirtelen jelentkező vizesedés. Ez a tünet a terhességi mérgezés (toxémia) jele lehet. Mielőbb keresse fel kezelőorvosát!

Izomgörcsök is jelentkezhetnek. Általában a kálcium- vagy magnéziumhiány okozza.

Mit tegyek?
Izomgörcsök kálcium-, magnéziumhiányra utalhatnak. Pótolja ezeket az ásványi anyagokat. Lábmasszírozás, séta is enyhíthet még a panaszon.

Égő érzés a gyomorban, nyelőcsőben. Oka, hogy a méh növekedése miatt kevesebb hely jut a gyomornak, ami így feljebb tolódik, és így a nyelőcső alsó részét kisebb gyomortartalom is érheti.

A derékfájás gyakori probléma. A pocak már terebélyes, és ez terheli a gerincet.

Mit tegyek?
Derékfájás esetén figyeljen a helyes tasttartásra, ha fáradt, pihenjen. Ne gyalogoljon, és főleg ne ácsorogjon sokat. Egy kellemes derékmasszázs is segíthet.

Az alvás is egyre nehezebb. Nehéz megtalálni a legkényelmesebb pozíciót.

Mit tegyek?
Az oldalfekvés javasolt. Tehet dereka alá egy kispárnát és az ágy fejrészét is megemelheti. Hanyatt feküdni már nem szabad, mert a baba súlya alatt összepréselődhet a gerinc előtt futó nagy visszér, ami rosszullétet, akár ájulást is okozhat.

8. HÓNAP

Akaratlan vizeletcsepegés. Oka, hogy a baba nagy súlya folyamatos nyomást gyakorol a hólyagra.

Mit tegyek?
Akaratlan vizeletcsepegés esetén ürítse hólyagját gyakrabban. Ügyeljen arra, hogy ne emeljen nehezet. Tisztasági betét használatával növelheti a komfortérzetét.

Nehezebb lehet a légzés is. A növekvő baba egyre jobban nyomja a kismama rekeszizmát. Amikor a baba fejjel lefelé fordul a panasz legtöbbször magától megszűnik. Egyes esetekben vérszegénység, vagy egyéb ok is állhat a panasz hátterében. Orvosát mindenképpen tájékoztassa erről.

9. HÓNAP

va_5

Jóslófájások jelentkeznek. Ezek a méh jellegzetes megkeményedései, rendszertelenek, és gyengülő lefolyásúak. (A valódi szülőfájások rendszeres időközönként jelentkeznek, egyre sűrűbbek és egyre erősödnek.)

Tejszivárgás is előfordulhat.

A has „leszáll”, leereszkedik, abban az esetben, ha a baba már fejjel a szülőcsatorna felé fordult.

Korai, a szülőfájások megindulása előtti magzatburok-repedés is bekövetkezhet, ami által a magzatvíz egy része elfolyik. (Rendesen a tágulási szak második felében szokott bekövetkezni a burokrepedés.) Burokrepedés esetén mielőbb keresse fel orvosát.

ÁLTALÁNOS VÁLTOZÁSOK

Fogínyproblémák a várandósság teljes ideje alatt előfordulhatnak, amiért a fokozott anyagcsere és vérellátás a felelős. A fogíny ilyenkor fellazul, és sérülékenyebbé válik; a szokásosnál gyakrabban vérezhet és be is gyulladhat.

Mit tegyek?
Kálciumpótlással elejét vehetjük a fogak romlásának, továbbá a szokásosnál is gondosabban tartsa tisztán fogait.

Fogak fokozott romlása. A nyál összetételének megváltozása, és a megnövekedett kálcium igény okozza.

A haj és a köröm gyorsabban nő. A fokozott anyagcsere és vérellátás okozza, sőt a haj természetes cserélődési folyamata is lelassul, ami által minimálisra csökken a természetes hajhullás.

Májfoltok jelenhetnek meg az arcon. Ennek oka, hogy a várandósság alatt a bőr pigmentációja fokozódik a magas ösztrogénszint miatt. (Az esetek többségében szülés után elmúlik.)

Mit tegyek?
Májfoltok megjelenése esetén a szabadban használjon napvédő hatóanyagot tartalmazó arckrémet, a kifejezett napozást kerülje. Bőrét még árnyékban is kenje be napvédő krémmel, hiszen nyáron a szórt fényben is könnyen leéghet a bőr.

A terhességi csíkok, striák jelentkeznek. Elsősorban a hason, a belső combokon, a fenéken és a melleken jelennek meg eleinte lilásvörös, majd később gyöngyházfényű csíkok. A terhességi csíkokért a súly- és alakváltozás a felelős. A bőr veszít rugalmasságából, ezért megnyúlik.

Mit tegyek?
Terhességi csíkok, striák elkerülésében segít, ha nem hízunk meg túlságosan. Érdemes erre a célra kifejlesztett jó minőségű krémet is használni, már a jelentősebb súlygyarapodást megelőzően, tehát már a harmadik-negyedik hónaptól, hogy ruganyosabb maradjon a bőr.

Forrás: Dr Gasztonyi Zoltán - Születéskönyv