TUDOD-E, HOGY...?

...a várandósság ideje 10 holdhónap, azaz átlagosan 280 nap, vagy másként 40 hét.

...a várandósság kezdetét az utolsó havivérzés első napjától számítjuk. A pete megtermékenyülése azonban általában a ciklus közepén történik (14. nap körül), így az első hónap végére az embrió valójában még csak 2 hetes. Ennek oka, hogy az utolsó menstruáció első napja nagyobb biztonsággal határozható meg, mint a fogamzás időpontja.

...a szülés várható időpontjának egyszerű kiszámítása úgy történik, hogy az utolsó menstruáció első napjához hozzáadunk 7 napot, és visszaszámolunk három naptári hónapot. Azaz, ha a havi vérzés első napja december 1. volt, akkor a szülés várható ideje a következő év szeptember 8-a lesz.

...a szüléseknek mindössze 10%-a következik be pontosan a kiszámított napon. A többségük a számított időn túl zajlik le.

...rendszertelen menstruáció esetén is viszonylag pontosan meghatározható a terhességi kor az ultrahangvizsgálat segítségével. A várandósság első harmadában az embrió növekedési üteme az esetek döntő többségében nem mutat változékonyságot, így méreteihez nagy pontossággal rendelhető hozzá a terhességi kor.

...a terhességek kevesebb mint 1%-ánál fordul elő méhen kívüli terhesség.

...a várandósság első három hónapja döntő jelentősségű a magzat egészséges fejlődése szempontjából. Az egész terhesség alatt ekkor a leggyorsabb a sejtosztódás üteme, épp ezért ebben az időszakban a legsérülékenyebb. Éppen ezért ez idő alatt a legfontosabb a várandósvitamin szedése, hiszen ezzel a fejlődési rendellenességek egy része kivédhető.

...a három hónapos magzatnak már szinte minden életfontosságú szerve kialakult.

...a 37. hét előtti szülés esetén beszélünk koraszülésről. Statisztikailag koraszülöttnek tekintik azt az újszülöttet is, aki 2.499 g-nál kisebb súllyal jön a világra.

...a dohányzás érszűkítő hatású, súlyosan rontja a lepény és a magzat vérkeringését.

...a dohányzás növeli a koraszülés, az alacsony születési súly, bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűségét, továbbá a születendő gyermek allergiára való hajlamát

...az átlagos testsúly növekedés 10-13 kg-ra tehető a várandósság teljes ideje alatt. Az esetleges zsírfelesleg a felső comb kerületének mérésével követhető. Ez a körfogat a terhesség során általában változatlan, mivel itt csak a várandós saját testzsírja található. Ha körfogatnövekedést észlelünk, és lábunk nem vizesedik, akkor zsír rakódott le, vagyis híztunk.

... a szülés körüli időszakot óriási hormonális változások kísérik. A terhesség utolsó szakaszában az ösztrogénszint a normális érték ötvenszeresére, a progeszteron pedig tízszeresére emelkedik, majd a szülés után az átlagos érték alá zuhan.

...a szülés utáni depresszió világszerte legalább 10%-át érinti a szülés utáni időszakban lévő nőknek. Megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű, és minőségű omega-3 zsírsav bevitelének is.

...az egyik legfontosabb omega-3 zsírsav, a DHA mind a szem, mind az agy kéregállományának működéséhez szükséges. A kéregállomány az agy azon része, mely a memóriáért és gondolkodásért felelős.

...hiperaktív gyerekeknek jóval alacsonyabb az EPA-, DHA omega-3 zsírsavszintje összevetve azokkal, akik nem szenvednek ilyen magatartászavarban.

...a hiperaktivitás jóval több fiú gyermeket, mint lányt sújt, mivel a fiúknak magasabb az omega-3 szükséglete mind magzati korban, mind csecsemő, gyermekkorban.

Forrás: Dr Gasztonyi Zoltán - Születéskönyv